Usein kysyttyä Q&A

Onnistuuko peitteen asennus tuulisella säällä?

Peitteet läpäisivät tuulta, joten isompikaan peite ei lepata eikä lennä taivaan tuuliin levitettäessä.

Mikä on nopein tapa kiinnittää peite paalijonon päälle?

Peitteen voi kiinnittää Flortex® -metallikiinnikkeillä (klipsuilla), joilla saa nopeasti lukittua tuumaista rautaputkea painottamaan alareunan. Yhtä hyvin voi käyttää esimerkiksi L-muotoon taivutettuja harjateräksen pätkiä, jotka työnnetään viistosti peitteen alareunasta paalin kylkeen. Tällöin on hyvä sujauttaa väliin vaikka filmivanerista tai metallista tehdyt prikat. Päädyt saa nopeasti suljettua Flortex® -paaliruuveilla tai pätkällä Velcro -tarranauhaa.

Täällä tuulee.. Putkipainotus on kyllä nopea, mutta miten estän putkien heilumisen?

Kiinnitä peite paalijonon päädyistä parilla narulla, jolloin ei pääse syntymään tuulitunnelia. Lisäksi tehdas vinkkasi, että putken läpi voi sujauttaa rautalangan, joka kiinnitetään esim. paalien alla oleviin puulavoihin. Näin reunan saa "extra-lukittua", jos paalijono sijaitsee kovin tuulisella paikalla. 

Miten peitteet kestävät Suomen talvessa?

Flortex® -materiaali ei oikein asennettuna ime itseensä vettä, joten on melko taipuisaa pakkasellakin. Katso tästä video nk. kapillaari-ilmiöstä ja asennusohjeet tuotekohtaisilta sivuilta. Peite on hengittävä ja läpäisee altapäin tulevan kosteuden. Siksi on ensisijaisen tärkeää, että peitettyjen paalien päälle ei kasata tai lisätä esimerkiksi reunapainoiksi muovipaaleja, jotka estävät tämän toiminnan. Peitteen reunat kannattaa jättää reilusti irti maasta, jolloin paalijonon/pyramidin ympärille kertyvä lumi ja jää eivät hankaloita peitteen poistamista talvella.

Talvikäytössä oleviin laakasiiloihin hankitaan usein 4-6 metrin levyisiä poikittaispaloja, jolloin lohkot voi poistaa sitä mukaan, kun rehua käytetään. Tehdas hoitaa halutun koon ja määrän leikkuun ja rullapakkauksen. Nykytalvien nopeiden lämpötilavaihteluiden vuoksi suositellaan, että olipa painopeittona muoviverkko tai Flortex® on reunapussit hyvä poistaa ennen kunnon pakkasia. Jotkut nappaavatkin samalla pois myös painopeitteen, varsinkin jos siilo on kovin tasainen tai peräti kuopalla jostain kohdasta.

Tekevälle sattuu, miten korjaan peitteeseen tulleen viillon?

Leikkaa sopivan kokoinen paikkapala Flortex®:ia ja kiinnitä se paikalleen silikonilla. Tosin viillon saa nopeasti peittoon myös Velcro-tarranauhan palasella.

Mikä on tärkein pointti laakasiilon peittämisessä?

Tilakohtaisia pointteja taitaa olla aika monta. Reunamuovit, huolellinen tiivistäminen (myös reunoilta), kupera muoto, jolloin sadevesi ei keräänny lammikoiksi ja jäädy siilon päälle, laadukas vakuumimuovi/happisulku, jonka päälle Flortex- painopeite, reunoille sepelillä täytetyt painopussit.. Vinkit talvikäyttöön, kts. yllä. 

Tilamme laakasiilo kiinnostaa lintuja ja metsäneläimiä…

Ei hätää, peitteet on monipuolisesti testattu ja tehty kestämään nokkimista ja repimistä. Flortex® -peitteillä on suojattu myös säilörehupaaleja ja -tuubeja eläintuhoilta.

Haluamme luopua autonrenkaiden raahaamisesta laakasiilon päälle kiireisimpään rehunteon aikaan. Tarvitseeko tämä peite lisäpainoja?

Painopeitteen reunoille riittävät vain painopussit – ja se on siinä! Reunapainopussit voi täyttää hiekalla tai pienikokoisella (4-8 mm) sepelillä.

Miten hävitän vanhat peitteet?

Flortex® -peitteet valmistetaan polypropyleenikuidusta, joten ne ovat sekä kierrätettäviä, että energiajätteeksi sopivia. Onpa joku on keksinyt käyttää niitä puutarhassa läpäisykankaina ja mansikkamailla pitämässä rikkaruohot kurissa.

Uskaltaako parsimaton puhdistaa lantakolalla?

Parsimaton voi hyvin kolata tai harjata puhtaaksi tutuilla välineillä.