Usein kysyttyä Q&A

Onnistuuko peitteen asennus tuulisella säällä?

Peitteet läpäisivät tuulta, joten isompikaan peite ei lepata eikä lennä taivaan tuuliin levitettäessä tai poisotettaessa.

Mikä on nopein tapa kiinnittää peite paalijonon päälle?

Viime vuonna asiakkaiden ehdottomasti suositummaksi kiinnitystavaksi nousi Flortex® -paaliruuvit, jotka voi helposti kiertää paikoilleen käsin (tai akkuporakoneella). Flortex® -metallikiinnikkeillä (klipsuilla) saa myös nopeasti lukittua ja painotettua pitkätkin alareunat, jos tilalta löytyy tuumaista rautaputkea. Päädyt voi sulkea em. paaliruuveilla, pätkällä Velcro -tarranauhaa tai vaikkapa ristiin vedetyillä paalinaruilla. Toki peite kestää pienet viillot, jos on käyttää aikaa ja vanhaa kunnon paalinarua myös alareunojen kiinnittämiseen.

Täällä tuulee.. Putkipainotus on kyllä nopea, mutta miten estän putkien heilumisen?

Kiinnitä peite paalijonon päädyistä parilla narulla, jolloin ei peitteen alle pääse syntymään tuulitunnelia. Reunan saa "extra-lukittua", jos paalijono sijaitsee pitkään kovin tuulisella paikalla sujauttamalla putkien läpi rautalangan, joka kiinnitetään esim. paalien alla oleviin puulavoihin. 

Miten paalipeitteet kestävät Suomen talvessa?

Flortex® -materiaali hylkii oikein asennettuna vettä, joten on melko taipuisaa pakkasellakin. Katso tästä video nk. kapillaari-ilmiöstä ja asennusohjeet tuotekohtaisilta sivuilta. Peite on hengittävä ja läpäisee altapäin tulevan kosteuden. Siksi on ensisijaisen tärkeää, että peitettyjen paalien päälle ei kasata tai lisätä esimerkiksi reunapainoiksi muovipaaleja, jotka estävät tämän toiminnan. Peitteen alareunat kannattaa jättää reilusti irti maasta, jolloin paalijonon/pyramidin ympärille kertyvä lumi ja jää eivät hankaloita peitteen poistamista talvella.

Saako painopeitteen ollenkaan pois talvella?

Talvella avattavat aumat ja laakasiilot kannattaa peittää poikittain 4-6 metrin levyisillä peitekaistaleilla, jolloin palat voi helpommin poistaa sitä mukaan, kun rehua käytetään. Tilausvahvistuksen mukana tulevien mittojen ja siilopiirroksen ohjeen mukaisesti, peiterulla on helppo palastella sopivaksi ja sijoittaa peitteet oikein. Nykytalvien nopeiden lämpötilavaihteluiden vuoksi on suositeltavaa poistaa reunapainopussit ennen kunnon pakkasia. Varsinkin jos siilo on jäänyt kovin tasaiseksi tai jostain kohtaa peräti kuopalle, monet nappaavat samalla pois myös käytössä olevan painopeitteen, olipa se muoviverkkoa, Flortex®:ia tmv.

Mikä on tärkein pointti laakasiilon peittämisessä?

Tilakohtaisia pointteja taitaa olla aika monta. Reunamuovit, huolellinen tiivistäminen (myös reunoilta), kupera muoto, jolloin sadevesi ei keräänny lammikoiksi ja jäädy siilon päälle, laadukas vakuumimuovi/happisulku, jonka päälle Flortex®- painopeite, reunoille 2/3 täytetyt painopussit, joiden täytteenä sepeliä, soraa tai karkeaa hiekkaa .. Vinkit talvikäyttöön, kts. yllä. 

Tilamme laakasiilo kiinnostaa lintuja ja metsäneläimiä…

Ei hätää, Flortex® on monipuolisesti testattu ja tehty kestämään nokkimista ja repimistä. Näillä peitteillä voidaan suojata myös säilörehupaaleja ja -tuubeja eläintuhoilta.

Haluamme luopua autonrenkaiden raahaamisesta laakasiilon päälle kiireisimpään rehunteon aikaan. Tarvitseeko tämä peite lisäpainoja?

Pelkät reunapainopussit riittävät – ja se on siinä! Painopussit täytetään noin 2/3 osalla karkeaa hiekkaa tai pienikokoista (4-8 mm) sepeliä. Poikittaispeitettyjen siilojen ja aumojen peitteet liitetään yhteen toimituksen mukana tulevalla, monivuotisella Velcro-tarranauhalla.

Tekevälle sattuu, miten korjaan peitteeseen tulleen reiän tai viillon?

 

Kuitukangas ei lähde purkautumaan, mutta halutessa reiän voi peittää sopivan kokoisella paikkapalalla Flortex®:ia, joka kiinnitetään sen päälle silikoniliimalla. Paikkapaloja voi tiedustella sähköpostitse flortex.suomi@gmail.com. Viillon saa nopeasti peittoon myös Velcro-tarranauhan palasella.

 

Miten hävitän vanhat peitteet?

Flortex® -peitteet kestävät useita vuosia. Peitteet valmistetaan polypropyleenikuidusta, joten ovat käyttöikänsä päätyttyä sekä kierrätettäviä, että energiajätteeksi sopivia. Onpa joku keksinyt jatkokäyttää peitettä mm. puutarhassa läpäisykankaana, lasten leikkimökin mattona ja mansikkamailla pitämässä rikkaruohot kurissa.