Usein kysyttyä Q&A
Onnistuuko peitteen asennus tuulisella säällä?
Peitteet läpäisivät tuulta, joten isompikaan peite ei lepata eikä lennä taivaan tuuliin levitettäessä.
Mikä on nopein tapa kiinnittää peite paalijonon päälle?
Peitteen voi kiinnittää Flortex® -metallikiinnikkeillä (klipsuilla), joilla saa nopeasti lukittua tuumaista rautaputkea painottamaan alareunan. Yhtä hyvin voi käyttää esimerkiksi L-muotoon taivutettuja harjateräksen pätkiä, jotka työnnetään viistosti peitteen alareunasta paalin kylkeen. Tällöin on hyvä sujauttaa väliin vaikka filmivanerista tai metallista tehdyt prikat. Päädyt saa nopeasti suljettua Flortex® -paaliruuveilla tai pätkällä Velcro -tarranauhaa.
Täällä tuulee.. Putkipainotus on kyllä nopea, mutta miten estän putkien heilumisen?
Kiinnitä peite paalijonon päädyistä parilla narulla, jolloin ei pääse syntymään tuulitunnelia. Lisäksi tehdas vinkkasi, että putken läpi voi sujauttaa rautalangan, joka kiinnitetään esim. paalien alla oleviin puulavoihin. Näin reunan saa "extra-lukittua", jos paalijono sijaitsee kovin tuulisella paikalla.
Miten paalipeitteet kestävät Suomen talvessa?
Flortex® -materiaali ei oikein asennettuna ime itseensä vettä, joten on melko taipuisaa pakkasellakin. Katso tästä video nk. kapillaari-ilmiöstä ja asennusohjeet tuotekohtaisilta sivuilta. Peite on hengittävä ja läpäisee altapäin tulevan kosteuden. Siksi on ensisijaisen tärkeää, että peitettyjen paalien päälle ei kasata tai lisätä esimerkiksi reunapainoiksi muovipaaleja, jotka estävät tämän toiminnan. Peitteen alareunat kannattaa jättää reilusti irti maasta, jolloin paalijonon/pyramidin ympärille kertyvä lumi ja jää eivät hankaloita peitteen poistamista talvella.
Talvella avattavat aumat ja laakasiilot kannattaa peittää poikittain 4-6 metrin levyisillä peitekaistaleilla, jolloin ne voi helpommin poistaa sitä mukaan, kun rehua käytetään. Tilausvahvistuksen mukana tulevien mittojen ja siilopiirroksen ohjeen mukaisesti, peiterulla on helppo palastella sopivaksi ja sijoittaa peitteet oikein. Nykytalvien nopeiden lämpötilavaihteluiden vuoksi moni poistaa reunapainopussit ennen kunnon pakkasia. Jotkut nappaavat samalla pois myös painopeitteen, olipa se muoviverkkoa, Flortex® tmv., varsinkin, jos siilo on kovin tasainen tai peräti kuopalla jostain kohdasta.
Tekevälle sattuu, miten korjaan peitteeseen tulleen viillon?
Leikkaa sopivan kokoinen paikkapala Flortex®:ia ja kiinnitä se paikalleen silikoniliimalla. Viilon saa nopeasti peittoon myös Velcro-tarranauhan palasella.
Mikä on tärkein pointti laakasiilon peittämisessä?
Tilakohtaisia pointteja taitaa olla aika monta. Reunamuovit, huolellinen tiivistäminen (myös reunoilta), kupera muoto, jolloin sadevesi ei keräänny lammikoiksi ja jäädy siilon päälle, laadukas vakuumimuovi/happisulku, jonka päälle Flortex®- painopeite, reunoille 2/3 täytetyt painopussit, joiden täytteenä sepeliä, soraa tai karkeaa hiekkaa .. Vinkit talvikäyttöön, kts. yllä.
Tilamme laakasiilo kiinnostaa lintuja ja metsäneläimiä…
Ei hätää, peitteet on monipuolisesti testattu ja tehty kestämään nokkimista ja repimistä. Flortex® -peitteillä on suojattu myös säilörehupaaleja ja -tuubeja eläintuhoilta.
Haluamme luopua autonrenkaiden raahaamisesta laakasiilon päälle kiireisimpään rehunteon aikaan. Tarvitseeko tämä peite lisäpainoja?
Painopeitteen reunoille riittävät vain painopussit – ja se on siinä! Reunapainopussit voi täyttää karkealla hiekalla tai pienikokoisella (4-8 mm) sepelillä.
Miten hävitän vanhat peitteet?
Flortex® -peitteet valmistetaan polypropyleenikuidusta, joten ne ovat sekä kierrätettäviä, että energiajätteeksi sopivia. Onpa joku on keksinyt käyttää niitä puutarhassa läpäisykankaina ja mansikkamailla pitämässä rikkaruohot kurissa.
Uskaltaako parsimaton puhdistaa lantakolalla?
Parsimaton voi hyvin kolata tai harjata puhtaaksi tutuilla välineillä.